İktidar, Deprem Bölgelerinden Vergi Toplamaktan Vazgeçti
SÖZCÜ yazarı Vergi Uzmanı Nedim Türkmen’in dikkat çekmesinin ardından iktidar, asrın vicdansızlığından geri adım attı. Türkiye, açıklanan resmi verilere göre 53 bin 537 vatandaşın öldüğü, 107 bin 213 kişinin yaralandığı 6 Şubat 2023 depremlerinin yasını tutarken iktidar, deprem bölgelerinden vergi toplama kararından vazgeçti.
‘TEPESİNDEN İNMİYOR’
Felaketin üzerinden henüz iki yıl geçmeden deprem bölgelerindeki mücbir sebep halini kaldıran iktidar, 30 Kasım 2024 tarihinde bu kararından geri adım attı. Deprem bölgesinde 2022 sonunda cirosu 2.5 milyon liranın altında olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için mücbir sebep halinin 31 Mayıs’a kadar uzatılmasına karar verildi. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki bazı mükelleflere yönelik mücbir sebep hali uzatıldı. Konuyu 14 Aralık 2024’teki köşe yazısında gündeme getiren Nedim Türkmen, 23 Ekim 2011’deki Van Depremi sonrasında bölgede mücbir sebep halinin 6 yıl süreceğini hatırlatmıştı.
Türkmen, 17 Ağustos 1999’daki Gölcük merkezli depremin ardından özel yasa çıkarıldığını ve depremzedelerin borçlarının silindiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vadesi geçmiş ancak ödenmemiş vergi ve cezaların yüzde 88.8’inin tahsil edilemediğine dikkat çeken Türkmen, “Maliye kendi alacağını tahsil edemiyor ama depremzedelerin üzerinden vergi toplamaya devam ediyor” ifadesini kullandı.
1 AY ÖNCE MANŞETE TAŞINDI
SÖZCÜ, 14 Aralık’ta ‘Asrın vicdansızlığı’ başlığıyla konuyu manşete taşımıştı. Haberde depremde evini ve iş yerini kaybeden mükelleflerin tüm vergi borçlarını ödemesinin talep edilmesi eleştirilmişti.